گزارشی از گردهمایی تولید گران خیریهها و انجمنهای مردمی در زیر گذر چهارراه ولی عصر تهران
۶۰ خیریه در کنار هم سفره زندگی گشودند
زیرگذر متروی چهار راه ولیعصر این روزها محلی برای اطلاعرسانی ۶۰ انجمنغیردولتی و خیریه فعال در حوزههای مختلف اجتماعی است؛ از کارتن خوابها و کودکان کار گرفته تا زنان سرپرست خانوار و معلولان و ایدز و سرطان… آنها امیدوارند کنارهم آمدنشان در این زیرگذر، بتواند مشکلات قشرهای آسیب پذیر را به گوش همگان برساند.
«وحدت» قدیمیترین مؤسسه خیریه توانبخشی در تهران است. آنها ۱۳۰ دختر بالای ۱۴ سال را شبانه روزی نگهداری میکنند. «فریبا جانی» مدیر روابط عمومی خیریه وحدت در گفتوگو با روزنامه ایران میگوید:«خدمات توانبخشی و داندانپزشکی برای همه آنها رایگان است.» این مؤسسه آنطور که او میگوید در ۳۵ سال گذشته تنها با تکیه بر کمکهای مردمی اداره شده است. ۶۰ درصد مددجویان وحدت را عقب ماندگانی تشکیل میدهند که در شرایط ایزوله قرار دارند.
به گفته «جانی» نگهداری از آنها برای خانوادهها بسیار سخت است. آنها کودکانی هستند که فقط و فقط سن شناسنامهایشان بالا میرود. ۴۰ درصد از مددجویان وحدت، قابل آموزش هستند که به گفته جانی صنایع دستی از جمله خیاطی، قالیبافی و… به آنها آموزش داده میشود. اما خیریه وحدت از گرانی دارو رنج میبرد. به گفته جانی مددجویان این خیریه سه وعده در روز باید داروی اعصاب مصرف کنند. او از وزارت بهداشت میخواهد که شرایط راحت تری برای تأمین داروهای معلولان به وجود بیاورد.
«امیر حسین قاسمی» مؤسس شبکه همیاری به خبرنگار ما میگوید: «انجمنهای حاضر در تقاطع خیابان ولیعصر –انقلاب، در حوزه معلولان، کاهش آسیبهای اجتماعی، زنان سرپرست خانوار، مؤسسههای حمایتی، کودکان کار، سرطان، ایدز و… فعالیت میکنند.»
او هدف از برگزاری این بازارچه را آگاهسازی و حساسسازی مردم میداند. قاسمی همچنین هدف از تشکیل شبکه همیاری را همافزایی مؤسسات و خیریههای فعال در شهر تهران میداند. به اعتقاد او این شبکه از موازی کاریها در سمنها وانجمنهای فعال جلوگیری میکند و فضاهای رقابتی بین آنها را به یک فضای همکاری با حفظ استقلال تبدیل میکند.
او استقبال مردم از این بازارچه را عالی توصیف میکند. خیریه «رعد الغدیر» دست پر به بازارچه آمده است. دست ساختههای مددجویانش مشتری زیادی دارد. «فاطمه عبدلوند» مسئول اشتغال و صنایع دستی مؤسسه، آموزش، توانبخشی و اشتغال معلولان حرکتی ۱۴ تا ۳۵ سال را هدف ایجاد مؤسسه معرفی میکند. آنطور که عبدلوند میگوید: «۲۰ دندانپزشک به صورت رایگان معلولان را ویزیت میکنند و تمامی خدمات دندانپزشکی- دارو و درمان- رایگان است.»
به گفته او اشتغال، آسیبهای معلولیت را بشدت کاهش میدهد وهمین مسأله باعث سرمایهگذاری رعد الغدیر روی آموزش صنایع دستی و فناوری اطلاعات به معلولان شده است: براساس آمارهایی که او میدهد در حال حاضر ۲۱ زن سرپرست خانوار که یا خود معلولیت یا فرزند معلول دارند در کارگاه خیاطی رعد الغدیر مشغول به کار هستند. همچنین ۷۲ زن و مرد معلول در کارگاههای خوداشتغالی امور زندگی خود را میچرخانند.
«لیلا داوری» از سال ۸۵ با این مؤسسه آشنا میشود. کار با رایانه، نرم افزارهای طراحی اتوکت، پاورپوینت و تایپ را در همین مؤسسه رعد یاد میگیرد. استاد معرق است. صنایع دستی با خمیرچینیاش فروش خوبی دارد. اما جایی برای فروش ندارد و میگوید: «از ساعت ۹ تا ۱۱ امروز یک سوم کارهایم را فروخته ام. اگر جای ثابتی برای فروش باشد میتوانم زندگی خود را بچرخانم. اما مدام از این غرفه به آن غرفه آوارهایم. همین جا را قرار بود یک هفته به ما بدهند اما حالا شده است سه روز.» مادرش به میان حرف هایش میآید. او هم فقط دغدغه یک جای کوچک برای فروش صنایع دستی دخترش را دارد.
لیلا از مرگ خواهرش میگوید که سه بچه از او به یادگار مانده است. بچههایی که البته مرگ سایه پدر را هم از سر آنها گرفته: «الان برادرم هم من را حمایت میکند هم مادرم را هم بچههای خواهرم را. خودش هم مجرد و دانشجو است.» وی میگوید: اگر به اندازه نصف این میز به من جا بدهند خیلی از مشکلاتم حل میشود.
منبع : روزنامه ایران -کد خبر: ۶۵۹۸۸